Neden gayrimenkule yatırım yapalım?





Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Amaç gelir sağlamak gelecek için pasif gelir oluşturmak kazanç sağlamaktır.Gayrimenkul yatırımının 3 nedeni vardır?

ü  Yüksek Getiri Kazanç
ü  Kaldıraç kullanılabilmesi
ü  Nakit Akışı (Pasif Gelir)


Yüksek Getiri Kazanç:
Türkiye de aşağıda yeralan tabloda da görüleceği üzere Son 5 yılda yatırım araçları içerisinde Gayrimenkul 1.olmuştur.Enflasyon oranlarından arındırılarak oluşturulan reel getiriye bakıldığında konut fiyat artışları reel olarak yatırımcısına Türkiye ortalaması %30 istanbul ortalaması olarak ise %60 lara yakın reel kazanç sağlamıştır.Konutta bulunan aylık kira geliri ise bu hesaplamaya dahil değildir.
 


Kaldıraç Etkisi:

Gayrimenkul yatırımlarında finans kuruluşlarından borçlanarak emlak alınabilmektedir. %25 peşinat %75 banka kredisi kullanılması düşünüldüğünde paranızın 3 katı fazlası ile yatırım yapılabilmektedir. Diğer yatırım araçlarında forex piyasaları hariç hisse senetleri hazine bonosu altın vb gibi yatırımlarda 1-1 oranında yatırım yapılabilmektedir.
Örneğin 100.000.-TL’ye 1 adet 1+1 daire almak yerine borçlanarak 4 adet 1+1 daire alınabilmektedir. Yıllık borç maliyeti %15 olsa bile kira geliri %5 ve değer artışı %20 düşünüldüğünde %10 reel getiri de kaldıraçlı (borçlanarak) %40 reel getiriye ulaşılmaktadır.
Borçlanma riskli ve kötü olduğu algısı vardır.Tüketim harcamaları için borç kullanmak tehlikeli ve zararlı olmasına karşın yatırım için borç kullanarak varlık almak kazançlıdır.

Nakit Akışı (Pasif Gelir):

Gayrimenkul sektöründe kazanç 2 türlüdür Mülkün değeri arttıkça prim kazancı veya değer artış kazancı elde edilebileceği gibi mülkünüzü kiraya verdiğinizde aylık veya yıllık düzenli bir nakit akışı elde edersiniz.Gelir 3 türlüdür maaş geliri,portföy geliri,pasif gelir şöyle düşünelim aylık 1200TL maaş geliri olan bir kişi işini kaybettiğinde bu geliri elde edemez.Bu maaş geliri elde etmek içinde sabah 9 akşam 5 mesai yapması gerekir.Oysa bu kişi çeşitli yatırım stratejileri uygulayarak kısa sürede emlak yatırımı yapmış olsa idi hiç çalışmadan aylık maaş gibi 1200.-TL kira geliri elde edebilirdi.Gayrimenkul de birçok nedenden dolayı fiyatlar artar ve yatırımcısı sürekli olarak gelir elde eder.

Yorumlar