2017 konut fiyatları İstanbul’da artacak mı?


2017 konut fiyatları İstanbul’da artacak mı?

Konutunu satan değerli müşterilerime tavsiyem;
 Yaz aylarını bekleyelim dairemiz biraz daha değerlensin.’ mantığı 2017 yılı için maalesef geçerli olmayacaktır. Bugün daire kiraları bile ya yerinde saymakta ya da yeni kiracılar daha düşük ücret ile kiralamak istemektedirler. Döviz artışı ile artan enflasyon ve nisbi düşen hane halkı gelirleri ile konut fiyatları artışı İstanbul’da daha da zorlaşacaktır. Ticari gayrimenkul ve ofis pazarında da maalesef kiralar geri gelmekte ve ödemede zorlanan kiracılar ulaşımı kolay şehrin çeperlerine doğru kaymaktadırlar. Arsa satışlarında ise,  şişen arsa fiyatları yüzünden 2017 de arsa fiyatlarının artmayacağını hatta sıkışan arsa sahiplerinin fiyatları aşağıya çekeceğini düşünüyorum.

2017 konut fiyatları İstanbul’da artacak mı?

TCMB konut fiyat endeksine göre konut fiyatları 2015’de İstanbul’da ort.%22 arttı.
TCMB konut fiyat endeksine göre konut fiyatları 2016’da ilk 11 ay istanbul’da ort.%16,60 arttı. Demek ki konut fiyat artış hızında yavaşlama var.

Tuik verilerine göre de 2016 ilk 11 ayında İstanbul’da konut satış adedi %2.76 azaldı.

Konut satış adetleri azalırken konut fiyatları neden artmaya devam ediyor?

Konut fiyatları artış hızı azalarak devam ediyor. Krizler darbe girişimleri travmalar olmasına rağmen konut fiyatları İstanbul’da neden artıyor?Tek açıklaması var. Talep. Türkiye’de konut ihtiyacı talebi yılda Türkiye de 1 milyon yani İstanbul’da 200 bin her yıl yeni konuta ihtiyaç var.600 bin çift her yıl evleniyor 150 bin kişi boşanıyor. Hepsi konuta ihtiyaç var..

Peki, hangi fiyat aralığında konuta ihtiyaç var? İstanbul’da konut ihtiyacı satış fiyatı  500.000.-TL hatta 300.000.-TL altında konutlara ihtiyacı var.500.000.TL-1.000.000,-TL fiyat aralığında ise geliri artan ve çocuğu olan aileler daha büyük daire ihtiyaç duydukları için talep ediyorlar ancak yükselen kur ve artmayan gelir bu aralıktaki konutlara talebi oldukça engelliyor. Gelelim 1.000.000.-TL ve üzeri konutlara burada da arz fazlası mevcut. Bağdat caddesinde binlerce kentsel dönüşüm daireleri fiyatları ve kira fiyatları %30 geri gelmiş durumda.

Peki, 2017 de İstanbul da konut fiyatları artacak mı?

500.000.-TL altında talep devam ettiği arz düşük olduğu için fiyatlar artmaya devam edecek.
500.000.TL-1.000.000.-TL arasında İstanbul’ da stok da biriken daireler düşen gelir ve talep sebebi ile fiyatların aynı kalacağı semt semt ise geri geleceği kanaatindeyim.
1.000.000.-TL üzerinde ise İstanbul’da fiyatlar geri gelmeye devam edecek.

2017 yılında konut satış adedinin daha da düşeceğini ve bu nedenle sıkışan müteahhittin fiyatları satmak için daha da geriye çekeceğini görmek zor değil.


İstanbul’da markalı konutlarda firmalar öncelikle ellerindeki birikmiş stoğu eritmeye çalışacaklarını ve yeni projelere çok sıcak bakmayacaklarını düşünüyorum. Siyasi gerginlikler ve kısmen bozulan ekonomiye güven daha da sarsılmaya devam etmesi halinde firmalar satışta daha da zorlanacağı için fiyat artışları neredeyse imkansız gözüküyor.

Yorumlar