Plazalar Boş Tehlike Yaklaşıyor.




Son günlerde Anadolu yakasında Ofis binalarının boş ve kiralık olduğunu görüyoruz. Şerifali bölgesinde geçen yıllarda boş bina bulamazken bugün onlarca binanın boş olduğunu ve yine Kartal E5'den Harem’e kadar olan güzergâhta da yüzlerce plaza ve plaza katının da kiralık olduğunu görüyoruz.

Neden Plazalar Boş?

2 sebebi var.

1.Ofis plaza stok artışı
2.Talep azalışı

2015’de Anadolu yakasında 1.5mio m2 kiralanabilir ofis alanı 2018 de 3mio m2 yi aşması bekleniyor. Müteahhitler daire m2 sini 2000 TL’ den mal ederken Ofis m2 maliyeti 1000 TL olduğu için arsaları Plaza yapmayı tercih ediyorlar ve sonuçta ofis arzı artıyor.

Gerek 15 Temmuz sonrası girdiğimiz ekonomik girdap ve gerekse kurulan kurumsal firma sayılarındaki azalış iflaslar ve kapanan şirketler sebebi ile ofis talebi de azalıyor.

Arz artıyor talep azalıyor kira fiyatları geri geliyor ve gelmeye devam edecek. Artık plaza sahipleri usd kira bedelleri telaffuz bile edemiyor ve A sınıfı bazı ofislerde de kur sabitlemesi yapılıyor. Örnek Ağaoğlu Gold Plaza E5 Maltepe’deki ofis kiralarında doları 3TL'den yılsonuna kadar sabitledik.

Başka bir tehlike de Haziran 2017’de sonrası caddelerde bulunan Etüt merkezlerinin kapanacak olması. Kapanan etüd merkezleri Okul açmaya çalışsalar da bahçeli büyük binalar bulmaları oldukça güç. Önümüzdeki günlerde caddelerde boş binalar görmemiz olası.

Peki ihtiyaçtan fazla bu ofis stoku, plaza stoku ne olacak?


Mal sahiplerine önerimiz kat kat kiraya verme küçük ofisler şeklinde kiraya verme ya da bir mimar ile anlaşıp plazaları başka bir yapıya dönüştürme fikrini düşünmelerini öneriyorum. Aksi halde önümüzdeki günlerde boş yerler daha da fazlalaşacak ve kiralar hızla düşecektir.

Yorumlar